رادیو دانشگاه گلرنگ - بنجامین فرانکلین را یکی از پدران بنیانگذار ایالت متحده میشناسند. پدران بنیانگذار تعدادی از رهبران سیاسی آمریکا بودند که اعلامیهی استقلال ایالات متحده را در سال ۱۷۷۶ میلادی امضا کردند. جرج واشینگتن، توماس جفرسون، چان آدامز، جیمز مدیسون، جیمز مانرو، ساموئل آدامز، جرج میسون، جان هنکاک و توماس پین از مشهورترین ِ این افراد بودند.
بنجامین فرانکلین متولد ۱۷ ژانویه ۱۷۰۶ و در گذشته ۱۷ آوریل ۱۷۹۰بود . فرانکلین نویسنده ،چاپخانه دار ،طنز نویس ،نظریه پرداز سیاسیِ ، سیاستمدار ،فراماسون ، دانشمند همهچیزدان، مخترع، فیزیکدان، فعال مدنی، رجل سیاسی و دیپلمات بود .
او کشفهای بزرگی به انجام رساند؛ میلهی برقگیر،عینک دوکانونی،اجاق گاز، کیلومترشمار اتوموبیل و شیشهی آرمونیکا از اختراعات این مرد بزرگ تاریخ هستند. آرمونیکا یک آلت موسیقی است، که در آن از مجموعهای شیشههای گرد استفاده شده که به میزان اصطکاک از خود تولید صوت میکنند. فرانکلین همچنین نخستین کتابخانهی عمومی در آمریکا و نخستین ایستگاه آتشنشانی پنسیلوانیا را تاسیس کرده است.
بنجامین در سن ده سالگی مدرسه را ترک کرد تا حرفهی پدرش که ساختن شمع بود را بیاموزد. او از این کار بیزار بود و یک سال بعد در مغازه برادرش، جیمز شروع به کار چاپ کرد. پس از ۵ سال مغازهی برادر را نیز به جستوجوی کاری بهتر رها کرد و به نیویورک رفت اما در اینکار توفیقی حاصل نشد و به فیلادلفیا بازگشت.
فرانکلین دیگر یک چاپگر موفق بود و از اینراه ثروت اندوخت و این ثروت شرایطی را برای بنجامین فراهم ساخت تا بتواند با فراغ بال بیشتری روی اختراعات و علاقهمندیهای خود کار کند. او در این زمان اجاقی را طراحی کرد که به اجاق فرانکلین شهره شد. او در این اجاق هوای سرد را میگرفت و گرم میکرد و سپس این هوای گرم را به چرخش درمیآورد.
بنجامین برای اولین بار در سال ۱۷۲۲ و با نام مستعار در روزنامهی برادرش چند مقالهی طنزآمیز نوشت و منتشر کرد. در همان سال آن روزنامه به خاطر چاپ همین مطالب طنزآمیز توقیف شد و برادرش، جیمز به مدت یکماه بازداشت شد. از همین زمان بنجامین مدیریت روزنامهی برادر را بر عهده گرفت. بنجامین در فیلادلفیا و در چاپخانهی خود کتابهای بسیاری را منتشر ساخت و در زمینهی انتشار به شهرت فراوانی رسید. فرانکلین در زندگی خود به فعالیتهای اجتماعی و خدمات عمومی و همینطور کمک به بهداشت عمومی اهتمام ویژه میورزید.
فرانکلین در سال ۱۷۵۰ به عضویت پارلمان پنسیلوانیا انتخاب شد. در این دوره فرانکلین آثار بسیاری را منتشر ساخت که تاثیرات فراوانی در تشکیلات آموزشی پنسیلوانیا داشت. او در همین زمان کتاب «پیشنهادی چند در باب آموزش و پرورش جوانان پنسیلوانیا» را نوشت که نوشتهی این کتاب منجر به احداث آکادامی پنسیلوانیا شد که بعدها به دانشگاه پنسیلوانیا تغییر نام داد. فرانکلین در سالهای ۱۷۵۱ تا ۱۷۶۴ معاونت وزارت پست را برعهده داشت.
اختراع دستگاه برقگیر را در سال ۱۷۵۲ به ثبت رساند. فرانکلین در مجموع ۱۵ سال به عنوان نماینده پنسیلوانیا، جورجیا، نیوجرسی و ماساچوست در انگلستان سکونت گزید. او در یک سفر کوتاه که در همین دوره از انگلیس به آمریکا داشت «انجمن فلسفی آمریکا» را بنا نهاد. او در سال ۱۷۷۵ انگلیس را به مقصد آمریکا ترک گفت و در همین سال به عضویت کنگره آمریکا درآمد و پس از مدتی به کمیتهی تنظیم «بیانیه استقلال ایالات متحده آمریکا» درآمد. بنجامین فرانکلین در چهارم ژوئیهی ۱۷۷۶ به همراه ۵۴ نفر از مقامات سرشناس و برجستهی سیزده ایالت دیگر، بیانیه استقلال آمریکا را امضا کرد. یک سال پس از این از طرف کنگره به عنوان نمایندهی سیزده ایالات مستقل آمریکا به فرانسه رفت.
بنجامین فرانکلین در سال ۱۷۸۶ به آمریکا بازگشت و به عنوان ریاست عالی اجرایی شورای پنسیلوانیا برگزیده شد. او در سال ۱۷۸۷ به مقام دبیر کل جامعهی ضد بردهداری انتخاب شد. فرانکلین در ۱۷ آوریل ۱۷۹۰ و در سن هشتاد و چهار سالگی در پنسیلوانیا درگذشت. او در زمانی که تنها بیست و دو سال داشت چیزی نوشت که دوست میداشت بر سنگ مزارش نوشته شود: «اینجا آرامگاه بنیامین فرانکلین ناشر است که برای تغذیهی کرمها، مانند جلدی از کتابی کهن، که نوشتههایش پراکنده و بینام و عاری از تذهیب، اما بی خللی که بر محتوای آن آید، به خاک سپردهاند. باشد تا بهباور خویش به شیوهای نو و آراسته، با ویرایش خودِ نویسنده تجدیدچاپ شود.»
سیزده اصول معرفتی بنجامین فرانکلین
بنجامین فرانکلین، نفس خویش را به مدد امساک و پرهیزگاری که از دوران شباب بدان خو گرفته بود، مهار کرد و به خلوص آن همت ورزید. او فهرستی شامل سیزده روش سودمند در زمینهٔ آموزش اخلاق که در تمام طول زندگی بدان پای بند بود، به صورت زیر تنظیم کرد:
۱- خویشتن داری: شکم را تا مرز بلاهت شعور پر مکن و تا مرز بی خودی منوش.
۲- سکوت: سخنی بران که خود یا دیگران از آن سود گیرید، از سخنان بی ثمر پرهیز کن.
۳- نظم و انضباط: هر چیز را در جای خود قرارده و هرکاری را به وقت خود موقوف کن.
۴- عزم و اراده: آنچه را که باید به انجام رسد، بدان همت گمار و آنچه را که بدان اراده نموده ای بی وقفه و خلل به انجام رسان.
۵- قناعت: از خرج کردن برای خوش آمد دیگران یا خشنودی خویش بپرهیز و چیزی را ضایع مکن.
۶- سعی و کوشش: زمان را از دست مده، هرلحظه به کاری سودمند بپرداز، کارهای باطل را از خود دورکن.
۷- راستی و درستی: از فریب بپرهیز، اندیشه را به عصمت و حقیقت آراسته دار و به سخن خویش پای بند باش.
۸- عدالت: راضی به زیان دیگران مباش، مباد که بر کسان ستمی روا داری و آن ها را از خیری که بدان موظفی بی نصیب گردانی.
۹- اعتدال: از تندروی پرهیز کن، اهانت ناروا به دیگران که به گمان خویش خود نیز در خور آن نیستی، روا مدار.
۱۰- نظافت: ناپاکی را از تن و جامه و خانه خویش بزدا.
۱۱- آسایش خیال: آرام باش و از خرده گیری بپرهیز و از وقایع عادی و حوادث اجتناب ناپذیر روی درهم مکش.
۱۲- عفت: در ارضای میل جنسی اعتدال را رعایت کن، تنها به خاطر حفظ تندرستی و بقای نسل و نه تا مرز جنون و سستی، نزدیکی کن. در این راه از جرح عواطف و سلامت خود و دیگری خودداری کن و دغدغه خوش نامی خویشتن را به دل داشته باش.
۱۳- تواضع و فروتنی: از پیشکسوتان بزرگ مانند عیسی مسیح و سقراط تقلید کن. فعالیت های سیاسی و علمی.
واین نوشته البته بر مزار فرانکلین نوشته نشد. بر سنگ قبر او نوشته شده است: «دشمنت را نیکو بدار، زیرا تنها کسی که اشتباهت را بازگو میکند اوست.» تصویر فرانکلین در آمریکا بر روی اسکناس صد دلاری قرار گرفته است.
- رویای بنجامین فرانکلین به واقعیت پیوست، او توانست به عنوان یکی از پدران بنیانگذار ایالت متحده ، نویسنده ،چاپخانه دار ، طنز نویس ، نظریه پرداز سیاسیِ ، سیاستمدار ،فراماسون ،رئیس پست ، دانشمند همه چیزدان ، فیزیکدان فعال مدنی ،رجل سیاسی ودیپلمات نام خود را در میان موفق ترین رهبران دنیا ثبت کند.
و..
دانشگاه گلرنگ فرصتی بی نظیر برای مسیر جاده موفقیت شماست .
دیدگاه خود را بنویسید