رادیو دانشگاه گلرنگ - جان کوم پناهنده فقیری بود که با تلاش و کوشش توانست میلیاردری تاثیرگذار و خالق واتساپ شود. جان کوم در سال ۱۹۷۶ در یک خانواده یهودی و در یک روستای کوچک در نزدیکی اوکراین متولد شد. با وجود دوران کودکی سخت او توانست با پشتکارش به میلیاردری تاثیر گذار تبدیل شود.
زندگینامه جان کوم مخترع واتساپ
جان کوم در خانواده فقیری به دنیا آمده بود آنها حتی در خانه آب گرم هم نداشتند و مدتها در این وضعیت زندگی میکردند.
زندگینامه جان کوم به این صورت است که او خود میگوید: «شما میتوانید رمان ۱۹۸۴ جورج اورول را بخوانید و تا حدودی از وقایع و رویدادهای آن مطلع شوید، ولی داستان زندگی من بسیار فرق دارد من آن شرایط سخت را با گوشت و خون خود احساس کردم و اصلا تجربه خوشایندی نبود!»
در آن زمان یهودیها در شوروی از شرایط خوبی برخوردار نبودند و خانواده جان کوم نیز به دلیل یهودی بودن تحت تاثیر این موضوع قرار داشتند. از آنجا که خانواده وی یهودی بودند و یهودیها وضعیت مناسبی در شوروی آن زمان نداشتند، مادر کوم به فکر مهاجرت به آمریکا افتاد و پدر جان تصمیم گرفت که مدتی بعد به آنها ملحق شود.
اما این اتفاق هرگز نیفتاد و پدر جان کوم نتوانست خودش را به همسر و فرزندش در آمریکا برساند. جان در سن ۱۶ سالگی بود که همراه مادرش وارد کالیفرنیا شد آنها با کمکهای مالی و غیر مالی دولت آمریکا در خانهای که دو خواب داشت در سان فرانسیسکو ساکن شدند.
شغل جان کوم
در زندگینامه جان کوم میخوانید که او در اوایل برای به دست آوردن پول برای گذران زندگی جلوی فروشگاهها را جارو میکرد. او بعد از تمام کردن دوران دبیرستان وارد دانشگاه ایالت سن حوزه شد.
ولی در این دانشگاه نماند و پس از مدتی از ادامه تحصیل انصراف داد. جان کوم به واسطه یک شرکت امنیتی در سان فرانسیسکو توانست در سال ۱۹۹۷ وارد شرکت یاهو شود و به عنوان یک کارمند ساده در آنجا مشغول به کار شود.در همان زمان بود که خبر فوت پدرش را شنید و او در حسرت دیدار مداوم پدر و دوستانش در اوکراین ماند و از طرفی هزینههای پرداخت تلفن برای او سخت بود و از سوی دیگر آن زمان در اوکراین دلشورههای امنیت وجود داشت. موضوعی که باعث شده بود ذهن جان کوم را درگیر خود کند ارتباط آسان و بیدغدغه با هزینه کم مردم باهم در هر جای دنیا بود.
در زمانی که جان کوم در شرکت یاهو مشغول به کار بود توانست با برایان اکتون آشنا شود او از سرمایه گذاران واتساپ و کارمندان قدیمی یاهو بود، آشنایی آنها باهم سبب دوستی صمیمانه آنها شد که تا به امروز ادامه دارد و سبب شد یک اپلیکیشن محبوب پیام رسان را اختراع کنند.
جان کوم در فضای مجازی
او کسی است که در زمینه فضای مجازی سروصدای چندانی ندارد و خرید کمپانی او توسط شرکت فیسبوک سبب شد که سرزبانها بیفتد. اگر پروفایلهای شبکههای اجتماعی او را دیده باشید میبینید که اصلا اشارهای به مدیر اجرایی یا بنیانگذار بودن خودش در واتساپ نکرده و فقط نام کمپانی را به عنوان محل کارش آورده است.
برای اولین بار جان کوم کمپانی خود را در مانتین ویو ثبت کرد و از دوستش اکتون دعوت به همکاری کرد نامی که او برای نرم افزار خودش برگزید اصطلاحی بود که مردمان کشور آمریکا از آن استفاده میکردند.
کلمه (واتس آپ) به معنای (چه خبر؟) جان کوم بعد از ویرایش نرم افزارش آن را برای سیستم عامل آیفون نیز راه اندازی کرد و نسخه آن را در اپ استور قرار داد اما نسخه اولیه واتساپ توجه افراد را به خود جلب نکرد و عیبهای بسیاری در آن دیده میشد.
در این زمان بود که جان کوم ناامید شد و خواست انصراف دهد اما اکتون اجازه این کار را به او نداد و به او گفت: “اگر الان کنار بکشی و دست از تلاش برداری احمق و ناتوانی پس سعی کن خود را جمع کنی.”
سپس جان کوم تصمیم گرفت در آپدیت نسخه بعد معایب را برطرف کند در آن زمان بود که با رفع اشکالات نهایی واتساپ به مسنجری محبوب تبدیل شد و نسخههای دیگر را برای گوشیهای آیفون و بلک بری آماده کرد.
ویژگیهای شرکت واتساپ
در این قسمت از زندگینامه جان کوم به ویژگیهای واتساپ که توسط او اختراع شده است میپردازیم. از روشها و اصول اصلی شرکت واتساپ ایجاد محیطی بدون تبلیغات است واتساپ قادر به انتشار هیچگونه تبلیغاتی نمیباشد و از شرایط اصلی مدیرانش برای پیوستن به فیسبوک رعایت این اصل در اپلیکیشن واتساپ در آینده بوده است.
جان کوم به نقل از بازیگر نقش اصلی فیلم (باشگاه مشت زنی) درباره مورد تبلیغات میگوید: «تبلیغات فقط سبب میشوند که بیهوده کار کنید و وقتتان را به دنبال خرید لباسها و ماشینهایی بگذرانید که نهایتا به هیچ دردی نمیخورند».
از دیگر هدفهای واتساپ ایجاد محیطی امن و مورد اطمینان برای کاربران خود بوده است. بنابراین برای ورود به فضای واتساپ و استفاده از فضای آن نیازی به دادن سن و محل سکونت و جنسیت نیست. از سوی دیگر، پیامهای ارسالی کاربران در این پیام رسان ذخیره نمیشوند، زیرا اگر این بیفتد امنیت سایبری شما ممکن است به خطر بیفتد.
جان کوم در این مورد میگوید: “ذخیره اطلاعات کاربران در شبکههای اجتماعی و سایتها به این دلیل است که شرکتها قصد دارند آمار دقیق و معتبری از کاربران خود به دست آورند تا با توجه به سلایق افراد تبلیغات مربوط به آنها را برایشان ارسال کنند. چون فضای واتساپ به دور از تبلیغات است نیازی نمیبیند که اطلاعات کاربران را در اختیار شرکتهای دیگر قرار دهد و این سبب بالا رفتن امنیت کاربرانش میشود.”
طبق آمار گفته شده توسط جان کوم روزانه هجده میلیارد پیام در واتساپ در میان ۴۵۰ میلیون کاربرش تبادل میشود که اگر قرار بر این بود همه این اطلاعات ذخیره شود یک سری از کشورهای خودکامه به ویژه دولت از این موضوع سواستفاده میکردند و امنیت کاربران به خطر میافتاد.
محبوبیت واتساپ
شاید همین امر سبب محبوبیت روز افزون واتساپ در میان کاربران فضای مجازی شده است. در سال ۲۰۱۳ بود که واتساپ توسط فیسبوک با مبلغی معادل 16 میلیارد دلار در زمان قرار داد و سه میلیارد دلار سهام ثابت فیسبوک در سالهای آینده خریداری شد.
جالب است بدانید سالها قبل جان کوم و دوستش اکتون توسط شرکت فیسبوک و توییتر برای همکاری رد شدند. جان کوم اکنون ۴۵ درصد سهام واتساپ را داراست، که به مرد هفت میلیارد دلاری تبدیل شده و علاوه بر عهدهدار بودن مدیریت اجرایی بر یکی از کرسیهای هیات مدیره فیسبوک نیز تکیه زده است.
زندگینامه جان کوم به برآورده شدن رویای آمریکایی اشاره میکند، رویایی که ظرف دو دهه یک نوجوان بی پول و فقیر که پناهنده بود و از پس مخارج زندگیش برنمیآمد را به یک میلیاردر موفق و محبوب تبدیل کرده است. فرد میلیاردری که به نوبه خود دنیا را جای بهتری برای زندگی کرده تا بسیاری از مردم راحتتر از گذشته با هم در ارتباط باشند.
دیدگاه خود را بنویسید